05 de març 2009

Sortida a Can Masdeu


Hola, sóc la Carmen Heras de les classes d'Anglès i d'Ofimàtica del CFA Freire. Hem estat dues setmanes treballant com es diuen els vegetals amb anglès. I la setmana passada vam fer una sortida relacionada amb el treball que fem a la classe.

Els dos grups vam anar a Can Masdeu. És una antiga leproseria okupada, ubicada a la vessant barcelonesa de la serra de Collserola. Pertany a l'Hospital de S. Pau, Ajuntament de Barcelona, Generalitat i Bisbat. Va ser okupada l'any 2001, des de llavors un grup de 25 persones han optat per viure de manera diferent, més ecològicament, quasi tot s'ho cultiven ells i quan no tenen algun producte com fruita van a collir-la a algun pagès que no pot fer-ho ell.

Tenen aigua calenta amb col·lectors solars, lavabo, compost, una rentadora-bicicleta que funciona pedalejant, un forn de llenya on fan pa amb farina mare (no posen llevat), el pa el venen a botigues ecològiques. Els diumenges fan activitats (visites guiades, tallers ecològics, dinars vegetarians, i venen pa, també fabriquen cervesa).

Tenen horts comunitaris on un grup de persones que no viuen a la casa els cultiven per a ús de qui el treballa a condició de que no es posin productes químics, tot ha de ser biològic.
El seu projecte es:
  • La pràctica d'una agricultura ecològica i tradicional
  • El treball en comissió per als temes de l'aigua.
  • La convivència i l'intercanvi de coneixements intergeneracionals.
  • S'han recuperats les antigues terrasses, les basses, sèquies etc.
La visita va estar molt interessant, he de tornar un diumenge per comprar pa i passar una estona agradable.

Os ho recomano ja que són uns okupas que s'ho “curren” molt.

12 comentaris:

  1. Teniu sort de poder conservar aquestes Masies
    M RIus Sant Boi

    ResponElimina
  2. Anònim11.3.09

    Em sembla una molt bona experiència. Aquest tipus d'activitats sempre són molt interessants!

    ResponElimina
  3. Anònim12.3.09

    M'agraden aquests tipus d'activitats, són molt bones per a socialitzar-se i sempre pots aprendre de tot i de tots.

    ResponElimina
  4. Anònim12.3.09

    Hola companys:
    Quan he llegit el vostre treball, referent a la sortida que vareu fer a “Can Masdeu”, m’ha sorprès molt, ja que trobo que ha de ser una experiència inoblidable. Veure com treballen aquestes persones amb unes eines tan originals (la rentadora bicicleta), crec que es per treure’ns el barret .
    Personalment m’agradaria visitar-la, ja què, segons expliques,fa 9 anys que aquest projecte està funcionant i mirant les fotografies sembla que tiraran endavant.

    ResponElimina
  5. Anònim16.3.09

    Fue muy interesante la salida que hicimos a Can Masdeu.Es muy curioso ver como conviven este grupo degente. A mi lo que mas me impresiono fue el lavabo compostabley la bici-labadora.

    ResponElimina
  6. Anònim16.3.09

    M`ha agradat molt aquesta sortida. L´ha trobada molt profitosa per mi.

    ResponElimina
  7. Anònim16.3.09

    La sortida molt bé, les verdures ecològiques també, em va cridar l'atençió la manera de rentar la roba amb la bicicleta, la manera de fer el pa amb la farina ecològica. En resum, una sortida molt interessant almenys per a mi.

    ResponElimina
  8. Anònim17.3.09

    Els mitjan de comunicació han parlat sovint de “Can Masdeu”, ja que el litigi per aquesta ocupació fa molts anys que dura. Nos obstant del que no tenia noticies es del plantejament de vida totalment ecològic assumit per aquest grup de 25 persones. Hauria d'estudiar-se amb deteniment aquest model d'agricultura de subsistència, per mirar de millorar i modificar el model actual que tants problemes esta tenint.

    ResponElimina
  9. Anònim17.3.09

    Me han encantado las fotos y vuestros comentarios!! Gracias por haber venido y dar a conocer este espacio que lo siento también como mío. Besitos para tod@s

    ResponElimina
  10. Anònim17.3.09

    Qué bueno que desde los CFA se potencien estas relaciones/actividades.. Felicidades a CFA Freire, Can Masdeu y Manuela!

    ResponElimina
  11. Anònim18.3.09

    Aquesta forma d'ocupació de Can Masdeu no té res a veure amb l'altra classe d'ocupes urbans. Una molt bona tasca la que fa aquest grup de nois i noies. Molt enriquidora la visita i molt bones fotos. Igualment la redacció de l'article. Felicitats a tots i totes que van anar-hi a Can Masdeu.

    ResponElimina
  12. Tere, Freire29.3.09

    Hola, amigos/as.
    Me gustó mucho la visita a Can Masdeu y lo que más me gustó es que en esas tierras había una balsa que yo visitaba con mis padres cuando era pequeña y que aún existe, claro está más pequeña.
    Me hizo mucha ilusión porque recordé tiempos de mi infancia cuando en los colegios nos llevaban a comer la tortilla y la sardina a la montaña y veíamos este lugar desolador.
    Cuando lo he visto al cabo de treinta y tantos años, me ha emocionado ver que no se ha perdido este refugio y que gracias a los okupas y a Manuela, se ha recuperado y no ha quedado en el olvido. Me gustó todo en general, como he contado; pero me llamó mucho la atención la lavadora-bicicleta y la forma de vivir tan sana que tienen este grupo de personas.
    Gracias a todos por recuperar este espacio que me trae tantos recuerdos y tener por seguro que iré más a menudo a visitarlos. Hasta pronto, chicos!

    ResponElimina