18 de març 2009

Premi Rafael Ferré

Fa 3 anys que vaig començar a assistir com alumna, a l'escola de Palau de Mar. El primer any (2007) cap el més de febrer vaig adonar-me que l’escola hi havia penjat un anunci del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya on es convocava el XIII Premi Rafael Farré. En aquest concurs hi participen moltes escoles d’arreu de Catalunya.

Posteriorment, cap el més de Juny va sortir la data i el lloc on es faria el lliurament de premis. Molts alumnes de la nostra escola hi vam anar, per donar suport als companys que participaven en el concurs, tot i no saber si algún d'ells havia guanyat o havia quedat finalista.

L’acte va ser emotiu, i sí, un dels nostres companys, va obtindre L’Accèssit en la Modalitat A.

Una de les satisfaccions (si més no per a mi), és saber que aquest escrit serà publicat en un llibre el proper any, el qual serà entregat a tots els assistents.

El fet d’ haver col·laborat alguna vegada a la revista del nostre centre em va donar “ales” per atrevir-me a presentar-me en aquest concurs l’any següent és a dir a la primavera del 2008.

Moltes persones possiblement no sabran qui va ser en Rafael Farré i per què aquest premi porta el seu nom. Puc dir, que va ser una persona que va treballar força amb la formació de persones adultes. A Internet podreu trobar la seva biografia. Va morir prematurament l’any 1994 als 47 anys.

Tal com vaig proposar-me, quan va sortir la convocatòria vaig assabentar-me de quin tema s’havia d’escriure, vaig posar “fil a l’agulla” hi vaig fer un petit relat. El tema era una mica difícil per a mi, però ho vaig intentar: és tractava de “L’efecte Hivernacle”.

L’escola nostra va obtenir 4 nominacions i l’Accèssit. Per sorpresa meva, vaig ser una de les 4 nominades.

Aquest any, al comprovar que en el més de febrer no sortia cap mena d’informació sobre el premi, vaig preguntar-ho al nostre centre, però no en sabien res. Vaig telefonar al Departament d’Educació i hem van dir “que de moment no tenien notícies de quan es publicaria la convocatòria” i que ja havien trucat altres persones demanant informació.

Aquest mes de Març, més concretament el dia 16 vaig tornar a telefonar. Després de passar-me a dos departaments diferents, hem van possar-me en contacte amb la senyora Teresa Colomer, responsable d’aquesta àrea. Ella em va comentar que tenen temps fins el més de juny, per convocar aquest premi. Possiblement el tema d’aquest any serà l'“Astronomia”.

M’agradaria que això fos així, i que aquest concurs no sigui una víctima més d’aquesta “crisi” que ens esta amenaçant cada dia.

Fa anys hi havia una “dita” que deia “ningú s’hauria de morir sense haver plantat un arbre, tenir un fill o haver escrit un llibre". La meva família i jo fa 30 anys varem plantar una “catalpa” (per cert, està molt gran i molt maca), he tingut dos fill, no escriuré mai cap llibre, però m'agradairia poder dir, que he col·laborat en un llibre, que recollia treballs de persones joves, adultes i grans.

10 comentaris:

  1. Anònim19.3.09

    Maria Antonia: em sabria molt greu que no puguessis escriure el teu treball sobre la possible "Astronomia". Tinc la certesa,de que ens faries veure o adivinar un horitzó meravellòs. El teu escrit descriu molt bé el neixament d'una ilusiò que és admirable, d'endinsarte en el món de la literatura una mica més del que ja has fet i que la burocracia que no hi entèn d'aquestes il-lusions frena la teva ansia creadora. No ens fallis i escriu.

    ResponElimina
  2. Anònim19.3.09

    Me gustaria FELICITARTE Ma Antonia, eres trabajadora costante y perseverante. Conseguirás escribir un "libro" ese que te falta para completar el amplio historial de tu vida.Animos
    Un abrazo.

    ResponElimina
  3. Anònim20.3.09

    M. Antonia, gràcies per comentar-nos l'existència d'aquest Premi. A veure si hi ha més persones que s'animen a participar-hi. Des d'aquí et desitjo molta sort!

    ResponElimina
  4. Anònim22.3.09

    Molt bé Antonia, crec que amb el teu escrit demostres no sols el plaer per escriure sinó també la iniciativa de cerca informació i d'esbrinar per què no s'ha convocat en la data que s'havia fet l'any anterior.
    Respecte a la persona que porta el nom del premi caldria reconèixer més la gent del país que ajuda a millorar dia a dia així com la tasca dels ensenyants...

    ResponElimina
  5. Anònim25.3.09

    M'agrada que hi hagi gent culta perquè així els que no ho són tant, aprenem molt.
    La pena és que es va morir molt jove.

    ResponElimina
  6. Anònim25.3.09

    Si no presenten la convocatòria, no els hauria de servir l'excusa de la "crisis". L'imaginació és gratuita i les ganes de treballar tambè. Esperem que no possim mes problemas a la gent que te ganes de fer coses. Espero que puguis participar. Sort.

    ResponElimina
  7. Anònim26.3.09

    M'agradat molt el teu escrit, Mª Antonia, aquest premi és fantàstic, no sabia que havies quedat finalista, enhorabona!!! Això es un gran orgull per a tots nosaltres, tenir una companya així.

    Espero que puguis escriure el tema d'astronomia, segur que també ho fas bé, estaré encantat de llegir-lo.

    Salutacions,
    Miquel

    ResponElimina
  8. Anònim26.3.09

    Mª Antonia, tu escrito me ha gustado mucho, sobretodo , pensar que este señor se preocupo tanto por los adultos,que somos tantos y ahora nos beneficiamos de ello, es una lastima que muriera tan pronto, quizas hubiera conseguido algo mas, debemos estarle muy ageadecidos, leerlo ha sido uin placer.

    ResponElimina
  9. Tere, Freire29.3.09

    Hola, Mª Antonia.
    Tu escrito me ha gustado mucho, porque no conocía la existencia de este señor, ni tampoco que había un premio que llevaba su nombre.
    Felicidades por quedar finalista, y espero que hagas tu sueño realidad, ya sabes escribir un libro.
    Enhorabuena, y adelante!
    Adeu

    ResponElimina
  10. Hola em dic Oriol Borràs, vaig estudiar ESO al CFA Palau de Mar i jo també vaig quedar finalista del Premi Rafael Farré l'any passat amb el conte "carta de Gaia a l'humanitat" i encara no ho sé quan ho publicaran... quan sapigueu alguna cosa feu-m'ho saber : uriol 108 (arroba) gmail.com

    ResponElimina