02 de març 2009

Xarxa Social Facebook

El diari “La Vanguardia” va publicar, a la contraportada del passat dia 17 de gener, l'entrevista realitzada pel periodista Lluis Amiguet al Sr. David Kirkpatrik, analista de xarxes socials a Internet i editor de tecnologia a la revista Fortune.

El senyor Kirkpatrik parla molt favorablement de l'èxit assolit per la xarxa social Facebook, creada per Mark Zuckerber, alumne de Ciències Informàtiques a la Universitat de Harvard. Aquest jove programador va començar un projecte inicial anomenat “Coursemathc” , que permetia veure la llista d'estudiants inscrits a la mateixa classe de la universitat, amb la finalitat de relacionar-se entre ells.

El següent projecte que va realitzar, anomenat Facemash.com., va haver d'abandonar-lo, a causa dels problemes amb la Universitat de Havard, que va cancel·lar la clau d'accés a Internet al considerar que el projecte suposava una invasió de les seves normes de seguretat informàtica.

Finalment, l'any 2004, després de diversos litigis, va crear i posar en funcionament la xarxa social anomenada “Facebook”, que amb quatre anys ha aconseguit connectar més de 150 milions d'usuaris arreu del món (1,5 milions a Espanya), que demostra ser una gran eina de socialització i comunicació, i permet crear noves relacions arreu del món, així com retrobar antigues amistats.

El seu gran potencial està per explorar, i polítics com l'actual president del EE.UU. Barak Obama, la van utilitzar en la seva campanya presidencial per mobilitzar, amb unes hores d'antelació, els seus seguidors a les ciutats que visitava.

També té aspectes negatius com, per exemple, que empreses de col·locació dels EE.UU- envaeixin el terreny privat, i busquin, a la xarxa, informació sobre perfils, tipologies, amistats i aspectes personals dels candidats.

Tot i que existeixen eines que permeten decidir el grau d'intimitat que volem assolir per preservar la nostra personalitat, cal tenir molt en compte prendre precaucions sobre quin tipus d'informació volem transmetre.

En el cas dels menors, existeix actualment un profund debat sobre els riscos que tenen les xarxes socials -la Comissió Europea ha anunciat un acord amb les més importants (Facebook, Bebo, Google, You Tube o Yahoo Europe)-, per trobar formes per protegir-los i augmentar-ne la seguretat. El proper mes d'abril, doncs, les xarxes socials esmentades hauran d'informar de les mesures necessàries per prevenir, de possibles riscos d'agressió, la població infantil i jove.



Creieu que són interesants aquests tipus de xarxes socials?

Creieu que són un perill per als nens i els menors d'edat ?

11 comentaris:

  1. Anònim3.3.09

    Molt bon treball, Josep, segur que això ho aprofita més d'un company pues qui més qui menys està amb alguna d'aquestes xarxes i no sabiem els problemes que pots arribar a trobar al penjar coses o posar informació a la red.
    Jo mateix tinc un perfil a My Space y també en el Google, així anirem més en compte a l'hora de treballar amb ells.
    Salutacions i moltes gràcies.

    ResponElimina
  2. Anònim3.3.09

    Jo, personalment, no tinc prou informació per saber el potenciat que pot tenir aquesta xarxa. Peró, si no he llegit malament, quant t'has de registrar no tens opcions a llegir les condicions d'ús i la política de privacitat, amb lo qual tinc les meves reserves. No puc aceptar unes clàusules que no les he pogut llegit abans.

    ResponElimina
  3. Anònim4.3.09

    Yo tengo compañeros y familiares que estan metidos en este mundillo y no lo veo mal hasta cierto punto.Ellos lo han utilizado para recuperar amigos de la infancia.

    ResponElimina
  4. Anònim8.3.09

    Josep, gràcies pel teu escrit. Ens ha servit per fer un debat molt interessant i intercanviar punts de vista sobre el tema. Algunes persones del grup no tenien massa clar què és això de les xarxes social, però l'explicació teva i la d'altres companyes de la classe que en formen part han servit per tenir-ho ara una mica més clar.
    Salut i bona feina a tothom!

    ResponElimina
  5. Anònim10.3.09

    La gran difusió de Facebook,es a la vegada el seu gran enemic,Pel fet d'esser tant extens,estimula,la comunicaciò entre persones desconegudes.Aquesta possibilitat el converteix en camp abonat per la intervenciò de tot tipus de malfactors:hackers,estafadors etc.
    Fets delictus ocorreguts ultimament,mitjançant l'utllitzaciò de Facebook,han portat els poders públics a intervenir-hi,rstringint la gran i atraient llibertat inicial.
    Es una eina informatica molt poderosa,i la seva grandesa pot ser de molta utilitat,pero principalment per persones de reconeguda solvencia,i per finalitats que despertin solidaritat.
    Es molt aconsellable. la creació de grups,exigint per la seva admisió,el coneixenent
    o reconeixement previ a la seva incorporació,

    ResponElimina
  6. Anònim10.3.09

    Penso que som una mica "pasarells" i que facilitem tota sèrie de dades (direccions, fotos, adreces,etc.) a personas que potser si coneixem, perè que si ens creuessim pel carrer potser evitariem.

    Però "on line" és diferent, en principi quan ens inscrivim en aquesta "xarxa social" ens tracten d'inadaptats ja que el primer misatge és "tens 0 amics".

    Segur que té coses molt bones però m'ho hauran de demostrar i desant les nostres dades per temps inmemorial no és el sistema que més convenci.

    ResponElimina
  7. Anònim11.3.09

    Hola,
    Acabo de llegir a la secció de Internet y Telecomunicaciones l'article Manejar la privacidad en Facebook amb un conjunt de orientacions i explicacions del que podem fer en aquest entorn. Especialment recomanat per aquelles persones que teniu un compte a Facebook i voleu verificar la vostra configuració.

    ResponElimina
  8. Anònim11.3.09

    Jo sóc dels que pensa que a Internet no et pots trobar gairebé res que no et trobis a la vida real i a l'inrevés! Per tant els perills i les oportunitats que ens trobem a la vida real també els podem trobar a la Xarxa.

    I és evident que les Xarxes socials són una eina de comunicació molt important i segurament molts convindrem que tot allò que afavoreixi la comunicació entre les persones és bo.

    Una altra cosa és que hi hagi gent que intenti aprofitar l'aparent anonimat de la Xarxa per fer malifetes.

    Cal que aprofitem les enormes avantatges que ens dona la Xarxa, però també cal una bona dosi de sentit comú per utilitzar-la i no fer-hi res que no fariem al mig del carrer, encara que ens pensem que "nomès" estem envoltats d'"amics"

    ResponElimina
  9. Anònim12.3.09

    Hola Josep:
    He llegit el teu escrit sobre la xarxa Facebook, es nota que estàs força informat sobre aquest teme i vull dir-te que has fet un treball de recerca molt exhaustiu.
    Trobo que és molt important, que hi hagin persones que es dediquin a informar dels“possibles” perills que poden ocasionar algunes d’aquestes xarxes, sobretot als menors.

    ResponElimina
  10. Anònim19.3.09

    Fa pocs dies vaig parlar amb la meva jove i em va comentar que va entrar a la xarxa Facebook, i va poder conectar amb unes companyes d'E.G.B, que feia 17 anys que no es veient. Resumint desprès de tants anys aquelles nenes i nens que vàren acabar l'E.G.B. s'han pogut tornar a trobar, convertits la majoria en pares i mares, van organitzar un sopar i van estar molt contents tornar-se a veure.

    ResponElimina
  11. Tere, Freire29.3.09

    Hola.
    No sabía el lio en el que te puedes meter usando el facebook. Yo como usuaria lo tengo restringido y sólo lo ven mis amigos, pero ceo que es un poco peligroso si no vas con cuidado, como todo lo informático de hoy en día. Procuraré usarlo lo menos posible después de lo que he leido.
    Gracias por la información.
    Adeu

    ResponElimina