04 de maig 2009

NOU BARRIS, la penúltima Barcelona.

L'escola Freire (la nostra Escola), està ubicada al barri de Verdum, que pertany al districte de Nou Barris. El barri constitueix un triangle densament urbanitzat i situat entre la Ronda de Dalt, la Via Júlia i el carrer de l' Artesania. És un dels barris amb més caliu, gràcies al dinamisme comercial que irradien la Via Júlia, el carrer de l'Artesania i els altres espais urbans del seu entorn.

Va ser aprovat com el vuitè Districte de la ciutat per l'Ajuntament el 18 de gener de 1804 i correspon al nord de l'antic municipi de Sant Andreu i a un tros situat a l'est del d'Horta. El seu nom prové dels 9 barris que, en principi, eren els barris afectats: Ciutat Meridiana, Torre Baró. Vallbona, Trinitat Nova, Prosperitat, el Verdum, les Roquetes i la Guineueta. Actualment també formen part del Districte els barris de Can Peguera, Canyelles, Porta, Torre Llobeta, Turó de la Peira i Vilapicina

És un Districte fet, des dels seus inicis, a base de reivindicacions del veïnat i mobilitzacions fins assolir els mínims equipaments necessaris com a barri. Políticament el districte va viure una forta activitat liderada per les Associacions de Veïns durant el franquisme, en resposta a l'urbanisme desordenat i els desequilibris del “desarrollisme” dels seixanta i setanta.

Des del seu origen la seu administrativa va ser a l'edifici Pau Casals, del barri de Canyelles i a l'octubre del 1988 va fer el trasllat a l'antic Institut Mental de la Santa Creu, seu actual.

El Districte té diferents senyals d'identitat propis i el més emblemàtic (al meu entendre) és “Torre Baró”, una torre edificada a principis del 1904 per iniciativa del baró de Sivatte. Segons uns altres historiadors era un hotel iniciat en la primera dècada del segle XX i mai acabat. L'únic certs és que és una edificació totalment buida interiorment i mai ocupada.

L'altre és el Parc Central de Nou Barris: Un espai públic de forma irregular i que va ser realitzat la primera part entre els anys 1997 i 1999. És el segon parc més gran de Barcelona en extensió (més de 16 hectàrees).

La població del districte era l'any 2008 de 169.461 habitants i actualment censa el major nombre d'habitants d'ètnia gitana de l'àrea metropolitana i localment té la major comunitat de ciutadans de nacionalitat filipina, pakistanesa i equatoriana, principalment.


j
Torre Baró. Principis 1900 hghgg Seu del Districte


Torre Baró. Any 2008 gggg Parc Central N. B. - 1997-1999

4 comentaris:

  1. Joan Padros - CFA Palau de Mar5.5.09

    Hola Eduardo,

    felicitats pel teu escrit i gràcies per apropar-nos una mica a l'historia de Nou barris. (M'ha sobtat això que Nou barris en realitat hauria de ser Quinze barris).

    També m'ha sobtat que tingueu el segon parc més gran de Barcelona. S'hi haurà d'anar a passejar per poder-lo conèixer!

    ResponElimina
  2. Tere, Freire6.5.09

    Hola Eduard.
    Me gusta mucho tu escrito sobre el barrio en el que está ubicada la escuela y sobre todo que hayas recordado el castell de torre Baró y la Sede de Nou barris.
    Como tu bien has comentado antes era un Instituto Mental llamado Instituto Mental de la Santa Cruz y San Pablo.
    Te preguntarás porqué lo sé.
    Antiguamente había una iglesia en su interior, cosa que aún queda la cúpula en la parte de detrás de la sede y allí en los años setenta era uno de los únicos sitios donde dejaban hacer la comunión de largo a las niñas, y mi hermana y yo la hicimos allí en una iglesia preciosa que había dentro que se llamaba como anteriormente te he comentado. He creido poner este comentario porque al no ponerlo en tu escrito he creido que lo ignorabas y por eso lo he querido hacer llegar a tí y a todas las demás personas que no lo supieran.
    Felicidades a todos por el premio y felicito desde aquí a las 3 escuelas que conjuntamente colaboramos en el bloc.
    Mi más sincera enhorabuena a todos los ganadores y finalistas que con nuestro esfuerzo hemos conseguido un gran logro.
    Viva la informática de la Escuela de Adultos!Ánimo todos y a seguir con ello.
    Adeu.

    ResponElimina
  3. M. Mercadé CFA Palau de Mar9.5.09

    És fantàstic del que podem saber pels escrits del blog, enhorabona, Eduard, el teu tema és sens dubte força interessant, ara ja coneixem una mica més sobre el teu barri, gràcies per la informació.

    És indiscutible que aquest bloc ens dóna la oportunitat de comunicar-nos i aprendre cada dia algo diferent i enriquidor.

    Estic segur que tots els que participem estem dispossats a fer-ho així, algo novedós i que ens ensenyi moltes més coses sobre els nostres companys i el seu entorn.

    Molt bon treball, Eduard. Felicitats!!!

    ResponElimina
  4. Immaculada - CFA Els Tarongers10.5.09

    Eduard, m'ha agradat molt la teva aportació. Em sembla molt interessant conèixer el barri on vivim, només així podem sentir-nos que formem part d'una comunitat, amb passat, present i futur.
    Salut!

    ResponElimina